Ovogodišnji Gastro Turopolja ispisao je još jedno uspješno poglavlje – s rekordnim brojem izlagača, iznimnim programom i tisućama posjetitelja koji su u tri dana uživali u najboljim okusima Turopolja. Miris domaće hrane, zvuk tamburica i dječji smijeh ispunili su Park Plemenite općine turopoljske i pretvorili ga u srce velikogoričke jeseni. Nakon tri dana ispunjena drušženjem, vedrom energijom i predivnim vremenom, svi izlagači izrazili su zadovoljstvo, posjetitelji su uživali u svakom kutku parka, a prikupljeni komentari i prijedlozi poslužit će kao vrijedna inspiracija za još bolju manifestaciju iduće godine!
Prvi dan Gastra otvorio je vrata čak četirima sajmovima – Z-Eko festivalu, Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije, Izložbi meda s ocjenjivanjem i Gospodarskom sajmu, koji je okupio 65 izlagača iz cijele regije.
Posjetitelji su mogli kušati domaće proizvode, kupiti eko delicije i razgovarati s proizvođačima koji žive ono što promoviraju – lokalno, zdravo i održivo.
Poseban edukativni ton danu dalo je predavanje Razvojne agencije VE-GO-RA – “Putopis turopoljske namirnice – lokalno, svježe i bez otpada”, koje je održala izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur. Govorilo se o važnosti kupovine lokalne hrane, smanjenju otpada i povezivanju proizvođača i potrošača, a sve je završilo – kako drugačije nego – ukusnom degustacijom jela pripremljenih u duhu održivosti.
Drugi dan manifestacije Park je pretvorio u pravi mali dječji grad pun igre, plesa, smijeha i mirisa domaćih jela. Dječji Gastro Turopolja okupio je brojne učenike i škole koje su pokazale kako tradicija i mladost idu ruku pod ruku.
Učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica pripremali su medeni doručak i goveđi gulaš, a mališani su uživali u predstavama, nastupima folkloraša, mini disku i cijelom nizu radionica – od STEM i LEGO radionica, do izrade lavandinih lutkica i tradicijskog nakita.
Subotnje popodne dodatno je začinjeno nastupima KUD-ova i vedrim duhom obiteljskog druženja koji je Park Plemenite općine turopoljske pretvorio u mjesto istinske radosti.
Fotografije s Dječjeg Gastro Turopolja možete pronaći ovdje.
Završni dan donio je ono što svi najviše iščekuju – nedjeljni turopoljski ručak i natjecanje u pripremi najbolje kotlovine. Čak 28 ekipa i 19 društava žena, udruga i humanitarnih skupina odmjerilo je svoje kulinarske vještine, a park je preplavio miris mesa, paprike i dima.
Najbolju kotlovinu ove je godine pripremila Donja Lomnica, drugo mjesto osvojila je Udruga umirovljenika Grada Velike Gorice – Podružnica Kobilić, a treće Udruga žena Općine Kravarsko.
Za najveseliju ekipu proglašen je KUD Dučec Mraclin, koji je već po drugi put dokazao da uz dobro raspoloženje i pjesmu sve bolje prija.
Fotografije s Tradicionalnog nedjeljnog ručka možete pronaći na Facebook stranici Gastro Turopolja - ovdje.
Nedjeljni ručak dodatno su obogatile i humanitarne udruge među kojima je i VG Legacyja koji su, u suradnji s poznatim timom Spud Bud Zagreb, pripremali humanitarne zalogaje za malenog Roka – dječaka kojemu je potrebna pomoć za očuvanje vida. Uz podršku posjetitelja, još jednom se pokazalo koliko veliko srce ima Turopolje. Humanitarci su se već nakon manifestacije s ponosom oglasili kako su za mališana u potrebi prikupili nevjerojatnih 5.400,00 eura.
24. Gastro Turopolja ostat će upamćeno po sjajnoj organizaciji, bogatom programu i iskrenoj atmosferi zajedništva. Zahvaljujemo svima – izlagačima, partnerima, volonterima i posjetiteljima – koji su ovaj vikend učinili posebnim. Uz toliko pozitivne energije, mirisa i osmijeha, jedno je sigurno – Turopolje ponovno diše punim plućima, a Gastro Turopolja i dalje ostaje manifestacija koja spaja ono najbolje što imamo: ljude, okuse i tradiciju.