down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

VG CRAFT FEST Stampedo i Retrodukcija, pivo iz višekratne plastike i eko kutak!

show
VG CRAFT FEST Stampedo i Retrodukcija, pivo iz višekratne plastike i eko kutak!

U sklopu Gastra Turopolja 9. i 10. listopada čeka vas i 4. velikogorički Craft festival pod nazivom "Craftyard B-strana" na kojem sudjeluje sedam pivara sa više od 17 stilova pive. U Goricu stižu Pivovara Hrvačić, Pivovara Mlinarica, Crafter's Pivovara, Lepi Dečki Brewery, Devetka, Varaždinsko pivo i Medvedgrad Pivovara.

Craftyard B-strana

"Nazivi A-strana i B-strana izvorno dolaze od viniline 7-inčne gramofonske ploče, koja se počela proizvoditi 1950-ih godina (kasnije su i kazete bile na A i B strane), a nalazila se u mnogim domovima diljem svijeta, pa tako i u kolekcijama ploča naših roditelja… U čast svim B-stranama svih R'N'R albuma ikada ovom festivalu dajemo upravo to ime", poručuju organizatori.

 

Stampedo i Retrodukcija!

Uz dobre craft pive ide i dobra glazba, a osim DJ-a za to će se pobrinut Stampedo, koji će nas zabavljati u petak, 9.listopada, te Retrodukcija koja je na rasporedu u subotu, 10.listopada. Svirke počinju iza 20 sati.

Pivo iz- višekratne plastike!

Novitet je ove godine i taj što će se po prvi puta na manifestaciji u Velikoj Gorici piće točiti u višekratnim plastičnim čašama. Posjetitelji Gastra će po kaucijskoj cijeni od 10 kuna moći podići svoju kvalitetnu polipropilensku čašu s dizajnom našeg plavog žapca Jure i daleko prepoznatim motivima Velike Gorice.

Organizatori pozivaju sve posjetitelje da tijekom trajanja velikogoričkog festivala crafta koriste svoje VG čaše a po završetku festivala, čašu će moći vratiti i dobiti povrat kaucije ili jednostavno ponijeti sa sobom kao novi gradski suvenir i nastaviti ih upotrebljavati kod kuće jer su čaše perive u perilici posuđa!

EKO KUTAK- Radionice, predstava i humanitarka!

Svoje mjesto na Gastru ima i eko kutak "Ne VGtiraj nego recikliraj" gdje možete sudjelovati na raznim zanimljivim eko radionicama putem kojih organizatori u partnerstvu s Gradom velikom Goricom promoviraju zero waste koncept i održivi način života.  “Iako se danas sve više priča o recikliranju i odvajanju otpada, jasno je kao dan da je ipak najvažnije pričati o sprječavanju nastanka otpada odnosno o načinu života u kojem trošimo manje.”, navode organizatori.

Ovaj kutak idealan je za sve one koji su uveli stalne prakse korištenja platnenih umjesto plastičnih vrećica, one koji konzumiraju čajeve samo u rinfuzi ili koji su prestali kupovati odjeću od poliestera od sintetike, ali i dalje traže najbolje savjete za uspješan put do plastic free života.

Evo koje vas radionice čekaju: 

-Radionica kućnog kompostiranja – petak (9.10.2020) od 14 do 16 sati – Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) pokazat će sve prednosti čarobnog komposta
-Reuse šivaonica – petak (9.10), subota (10.10) i nedjelja (11.10.) od 15 do 18 sati – mlada velikogorička dizajnerica Tina Miličević pokazat će različite tehnike šivanja i bojanja tkanine na već postojećim komadima odjeće
-Izrada prirodne kozmetike – subota (10.10.) od 14 do 19 sati i nedjelja (11.10.) od 9 do 12 sati – mlade goričke mame koje djeluju pod imenom Happy Pili pokazat će vam kako koristiti eterična ulja koja su u zadnje vrijeme stekla veliku popularnost s obzirom na to da nam omogućuju da na vrlo jednostavan način zamijenimo brojne komercijalne proizvode te da sami izrađujemo proizvode za održavanje kućanstva i osobnu higijenu
-Mašta reciklira svašta, radionica kućnog recikliranja – nedjelja (11.10) od 16 do 18 sati – Udruga ZMAG pokazat će sve tajne odvajanja otpada u kući
-Organizacijom prostora do smanjenja otpada – nedjelja (11.10) od 16 do 18 sati – Velikogoričanka Ivana Šušković koja djeluje pod pseudonimom idemo_redom pokazat će vam kako izraditi organizatore za čuvanje odjeće od kutija, kako skladištiti namirnice u već postojeće staklene tegle, kako ponovno koristiti razne plastične dodatke iz kućanstva, a da ih ne bacimo, kako izraditi učinkovita, jeftina i ekološka sredstva za čišćenje…

Tu je i predstava za djecu i mlade "Uzbuna u Plastičnom carstvu" koja je na rasporedu u subotu, 10.10. od 17 i u nedjelju, 11.10. od 15 sati. Upoznajte vesele likove iz ove bajkovite predstave- Malog, Biciklu, Plastičnog i Kosjenku koji će vas povesti na čarobno putovanje u jedan neobičan svijet. 

 

Humanitarka za Josipa!

Na Gastro stižu i Buvljakuše. U Eko kutku će izložiti second hand dječju robicu ali i igračke koje možete kupiti, a sva sredstva kao i uvijek ići će u škrabicu za humanitarne svrhe. Buvljakuše peku i kolače i donose fine slastice, a sav prihod od prodaje ide za pomoć Josipu Filipoviću iz Petrovine koji je u nesreći ostao bez motorike ruku i nogu. Osim toga, polaznici i edukatori Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica će u subotu u Eko kutku izložiti različite ekološke i Re-use suvenire koje su izrađivali tijekom prošle školske godine. Udruga Ekoregija Velika Gorica će na svome štandu dijeliti promotivne edukativne materijale projekta „Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice“.

Close