down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

U Centru za posjetitelje otvorena izložba povodom UN međunarodne godine stakla

show
U Centru za posjetitelje otvorena izložba povodom UN međunarodne godine stakla

 

Obilježavanje UN međunarodne godine STAKLA

Centar za posjetitelje Velike Gorice

18.-31.5.2022.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla s ciljem dodatne afirmacije staklarstva kroz povijest i razvoj tehnologije, umjetničko oblikovanje, gospodarski značaj i revitalizaciju staklarstva kroz kreativno poduzetništvo. Već više od dvije tisuće godina staklo je dio naših života – u svakodnevnom životu, trgovini, kulturi i znanosti... kao jedan od najvažnijih i najsvestranijih materijala u povijesti s potencijalom za beskonačne transformacije.

Stotine manifestacija održat će se diljem svijeta kako bi se proslavila jedinstvena svojstva stakla u svim njegovim oblicima. I diljem Hrvatske ove su godine organizirane različite izložbe, radionice i predavanja na temu stakla, a koordinator projekata u našoj zemlji je Udruga za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & Umjetnost" iz Poreča.

I Turistička zajednica grada Velike Gorica pridružila se ovoj akciji i uz pomoć velikogoričkih umjetnika postavila izložbu staklenih predmeta i umjetnina u prostorima Turističko-informativnog centra. Izložba će biti otvorena od 18.do 31.5.2022. u radno vrijeme ureda (od 8 do 16 sati).


Violeta Antunović - rođena je 1967. g. u Virovitici, u Velikoj Gorici živi od 1974. g. Godinama slika na svili, papiru, platnu, izrađuje nakit, a posljednjih 15 godina slika na reljefnim staklima. Savladala je tehniku izrade fuzije stakla (stakla pečena na temperaturi od 800 stupnjeva) tako da je njen opus proširen na izradu unikatnih predmeta, skulptura i staklenih slika. Na reljefnim staklima oslikava sakralnu i mediteransku tematiku (motivi križa, ribe, jedra, cvijeća). Osim samostalnih izložbi, kao članica Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice, redovno izlaže i na zajedničkim izložbama udruge.

Stjepan Kos – rođen je 10.1.1949. u Dubrancu. Jedan je od suosnivača respektabilne tvrtke „Gorica staklo d.o.o.“ – jedne od vodećih staklarskih tvrtki u Hrvatskoj u sklopu koje se nudi i poseban program dekorativne obrade i izrade umjetničkih predmeta od stakla. Staklo „fuzija“ (stapanje) područje je njegovog najvećeg interesa u kojem istražuje i stvara neke od svojih najboljih radova. U prostoru TIC-a predstavljena je njegova samostojeća skulptura od stakla.

Više o izložbi možete pročitati i na našim portalima:

Cityportal.hr

Kronike Velike Gorice

Vgdanas.hr 

Close