down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Turopolje kao inspiracija

show
Turopolje kao inspiracija

 

Bogata povijest, srdačni domaćini i zanimljive priče privukle su u Turopolje brojne pisce, umjetnike i istraživače iz drugih krajeva Lijepe Naše. Svi su oni iza sebe ostavili veliki trag i brojna djela koja na jedinstven način govore o povijesti i ljepotama ovoga kraja.

Srećko Albini i Milan Mrekar

Opera Maričon skladatelja Srećka Albinija i autora teksta Milana Mrekara iz 1901. godine u tri čina opisuje događaje u Turopoljskom lugu i gradu Lukavcu u vrijeme francuske okupacije Turopolja.

Slavko Kolar

Većina njegovih najboljih pripovjedaka smještena je u seosku sredinu Vukomeričkih gorica (Svoga tela gospodar, Breza, Kriza). Velika Gorica mu se odužila nazvaviši jednu od najdužih ulica u centru grada njegovim imenom.

Adam Baltazar Krčelić

Ovaj zagrebački kanonik iz 18. stoljeća u svojim djelima iznio je dragocjene podatke o Turopolju i Turopoljcima (kako su se birali župani za sv. Luciju, o ratu protiv Turaka, radu Nikole Hribara, Jurja Muliha...).

Miroslav Krleža

U svojoj zbirci pjesama Balade Petrice Kerempuha često je spominjao Turopoljce te je oživio brojne slike iz hrvatske, ali i turopoljske povijesti (o turopoljskim pravicama, turopoljskim protuturskim vojnama, restauracijama u gradu Lukavcu...). O važnosti kajkavskog govora piše u djelu Turopolska reštauracija A.D. 1848.

Emilij Laszowski

Arhivist i povjesničar, uredio je arhiv u Velikoj Gorici te objavio velik broj rasprava, članaka i monografija iz područja srednjovjekovne povijesti Turopolja. Posebno su ističu djela: Povijesni spomenici Turopolja sv. I-IV. (1904.) te reprezentativno monografsko djelo Povijest plemenite opčine Turopolja u tri sveska (1910. - 1924.) koje je do danas temeljna knjiga o povijesti Turopolja od vremena Rimljana pa sve do početka 20. stoljeća.

Antun Gustav Matoš

Poznati hrvatski pisac u putopisima Kod kuće (Plač drugi) i Obična šetnja piše o Turopolju. Poznate su njegove riječi:

Da si mi zdravo plemenita grofovijo, noseći ime plemenitog Tura, sa turom na plemenitim vodama Odri i Lomnici, sa glavom na zelenom vanjkušu Vukomerića i s opancima na zelenoj vodi Ljutovida Posavca!

Vojko Miklaušić

Rođen u Velom ratu na Dugom otoku, ostao je zapamćen kao marljivi sakupljač turopoljske kulturne baštine. Njegova obitelj posmrtno je objavila sva njegova etnografska i muzikološka istraživanja u knjizi Plemeniti puti (1994.)

Matko Peić

Slikar i književnik, sveučilišni profesor i autor brojnih knjiga o hrvatskim umjetnicima, u knjizi Skitnje jedno poglavlje posvetio je Turopolju u kojem su opisana mjesta Mala Mlaka, Kurilovec, Buševec, Vukovina, Lukavec te stare turopoljske kurije.

Božidar Prosenjak

Suvremeni velikogorički autor koji u svom djelu Priča o kravati na zanimljiv i ilustrativan način govori o tome kako je kravata osvojila svijet svojom simbolikom i romantičnom pričom.

Marija Jurić Zagorka

Radnja se nekih Zagorkinih romana velikim dijelom odvija u Turopolju, a i mnogi su elementi iz bogate povijesti Turopolja u njima vrlo spretno i originalno korišteni. Nerijetko je citirala izvore iz povijesti Plemenite opčine turopoljske, posebice u romanima Gordana i Kći Lotršćaka.

Ivan pl. Zajc

Skladao je operu Seoski plemić koja je izvedena 1910. godine i čija se radnja događa u vrijeme francuske provale u Turopolje.

Close