down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

TDF - tjedan dokumentarnog filma

show
TDF - tjedan dokumentarnog filma
TDF - tjedan dokumentarnog filma

Tjedan dokumentarnog filma u Kinu Gorica održat će se od 6. do 12. travnja, a filmovi će igrati u dva termina, u 18 i u 20 sati. Ulaz na sve projekcije bit će besplatan. Na ovogodišnjem Tjednu dokumentarnog filma bit će predstavljeno ukupno 7 filmova:

GORI MORE / Fuocoammare
Trajanje: 108', Italija / Francuska, režija: Gianfranco Rosi

Samuele je 12-godišnji dječak koji se voli penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Njegov dom je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi koji u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom često ne dohvate sigurnu obalu. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

THE YES MEN: POBUNA / The Yes Men are revolving
Trajanje: 91', SAD, režija: Laura Nix

Od sela u ugandskoj pokrajini Karamoja do toksičnih naftnih polja u kanadskom katranskom pijesku, ovi ikonoklastični revolucionari raskrinkavaju velike naftne kompanije, lobiste, Wall Street i američki vladu, oboružani tek odijelima iz second-hand trgovina i besramnošću. Prevladavši osobne prepreke kako bi izveli veličanstvene akcije od globalne važnosti, Yes Men prenose optimističnu poruku o običnim ljudima koji pobjeđuju paralizu i vraćaju svijet pod svoje okrilje.

DAN OSLOBOĐENJA / Liberation Day
Trajanje: 100', Norveška, Latvija, UK, Slovenija, režija: Morten Traavik i Ugis Olte

Na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock'n'rollom.

PRVI PONEDJELJAK U SVIBNJU / The First Monday in May
Trajanje: 90', SAD, režija: Andrew Rossi

Film nudi jedinstven pogled iza scene na dva iznimna kulturološka događanja u New Yorku: „China: Through The Looking Glass“, najposjećenije modne izložbe u povijesti The Costume Institute pri The Metropolitan Museum of Art, te prati Met Gala 2015. godine, dobrotvorno događanje krcato zvijezdama koje slave otvorenje izložbe. Film pruža jedinstveni uvid u živote i djelo velikana mode poput urednice Vogue Anne Wintour, modnih ikona
Johna Gallianoa, Jean-Paul Gaultiera, Karl Lagerfelda i dr.

GDJE JE SLJEDEĆA INVAZIJA / Where to invade next?
Trajanje: 120', SAD, režija: Michael Moore

Michael Moore ponudio se Pentagonu da poduzme akciju invazije na udaljene zemlje, i to kao jedini vojnik. Tri su pravila u redateljevoj kampanji - ne pucaj ni na koga, ne otimaj naftu, vrati se s nečim korisnim za Amerikance. Uvjeren je da negdje na svijetu postoji rješenje za sve veće američke socijalne probleme. Stoga prikuplja primjere kvalitetnijeg života i radnih uvjeta diljem svijeta poput talijanskog prava na odmor, francuskih školskih obroka, finskog obrazovnog sustava, njemačkog obračuna s prošlošću, islandske spolne jednakosti…

ISPOD SUNCA / Under the Sun
Trajanje: 106', Rusija / Njemačka / Češka / Latvija / Sjeverna Koreja, režija: Vitalij Manski

Trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa. Poznatog ruskog redatelja, Vitalija Manskog, vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje, pozvali su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao 'ono što nije trebao'.

SIRIJA, ZEMLJA NA RASKRIŽJU
Trajanje: 46', Hrvatska, režija: Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek

"Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista."