down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Provjerite bogat program 22. Gastro Turopolja

show
Provjerite bogat program 22. Gastro Turopolja

Velika Gorica i Turopolje već 22. godinu u listopadu žive u znaku gastronomije i vrhunskih okusa turopoljskih jela te svih delicija koje pripremaju vrijedni ugostitelji iz velikogoričkog kraja u sklopu manifestacije Gastro Turopolja. Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 22. izdanje u organizaciji TZ Velike Gorice i Udruženja obrtnika našega grada.

Od 6. do 15. listopada ne propustite kušati raznolike i najfinije turopoljske specijalitete za vrijeme trajanja Gastro tjedna u velikogoričkim restoranima – najukusnijeg tjedna u godini. Tako će odabrani velikogorički restorani otvoriti svoja vrata i ponuditi vam vrhunske specijalitete domaće i inozemne kuhinje, kao i slastice i fina vina po posebnim cijenama. Svatko od njih priprema ono po čemu su posebni i poznati: tradicionalna jela, morski specijaliteti, plate, burgeri, štrudle – na bogatom meniju svatko će moći pronaći nešto za sebe. Iznenadite svoje nepce novim okusima i postanite dio velikogoričke gastro priče.

Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu. U dvosatnoj radionici predstavit će jelo koji im je donijelo nevjerojatno 6. mjesto na KCBS BBQ natjecanju u Sloveniji. Riječ je o kralju svih komada mesa, neponovljivom i fantastičnom Brisketu, a uz njega, prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova. Na meniju radionice koja će biti u petak 13. listopada od 17 do 19 sati, naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja. Prijaviti se možete ovdje.

U tjednu uoči Dječjeg Gastra i Nedjeljnog turopoljskog ručka, u Centru za posjetitelje održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja koje smo pripremili u suradnji s Razvojnom agencijom GVG u sklopu Projekta CITIES2030. U petak 13.10. od 11 do 14 sati u dvorani Centra za posjetitelje, govorit ćemo o stjecanju oznake kvalitete PLAVI CEKER – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola, čije izlagače možete posjetiti za GASTRO vikend te popričati o njihovim iskustvima s dobivenim certifikatom – govorit ćemo o Eko certificiranju, koracima i uputama kako do registracije, WOLT će nam prezentirati novi model distribucije, a povodom 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke,  Prof. dr. sc. Albert Marinculić će govoriti o štetnosti pesticida te će nam se predstaviti Eko gospodarstvo ČEGEC sa svojim eko vinom. Tada će se održati  i svečano otvorenje 2. Festivala ekološke poljoprivrede u organizaciji Zagrebačke županije i Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO. U sklopu festivala koji možete posjetiti 14. i 15.10. na prostoru oko Muzeja Turopolja moći ćete kupiti ekološki certificirane proizvode te degustirati raznovrsne ekološke proizvode.

Tijekom oba dana vikenda ne propustite obići i štandove medara koji će u sklopu 11.velikogoričkih dana meda ponuditi pčelinje proizvode vrhunske kvalitete te CRAFT CORNER s prvom turopoljskom craft pivom. Sve ovo samo je uvertira u nikad bogatiji gastro vikend i vrhunac 22. Gastro Turopolja kada vas na prostoru oko Muzeja Turopolja očekuje Dječji Gastro i Nedjeljni turopoljski ručak. 

 

I ove godine najmlađi će moći uživati u programu Dječjeg Gastra koji stiže u subotu 14. listopada i donosi mnoštvo zabavnog programa za djecu i mlade:

  • prodajna izložba radova učeničkih zadruga velikogoričkih škola i vrtića
  • revija dječjih narodnih nošnji
  • dolazak izviđača iz cijele Hrvatske koji će se natjecati u paljenju vatre i pripremi jela (a sve prikupljene dobrovoljne donacije građana za pripremljeni gulaš organizator, Turopoljska udruga skauta „Tur“, će darovati SOS Zajednici mladih Velika Gorica)
  • mađioničarske predstave u izvedbi Magic Leona
  • kuharske radionica by Monika aka Mončina
  • superjunaci by GEEK CLUBR pripremaju superpalačinke
  • nastupi Plesnog kluba Megablast, Turopoljskih mažoretkinja i Traumatic arts
  • Srednja strukovna škola pripremat će gulaš
  • ugostitelji i udruge upotpunit će program svojim delicijama, a u goste stižu i ugostitelji iz Biograda koji će pripremati tradicionalne recepte toga kraja
  • od 10 do 13 sati u suradnji s VEGOROM pripremamo radionice– Inkubator Motivator: „Upoznaj tanjur pravilne prehrane NutriPorcija“ – crtanje tanjura pravilne prehrane te radionicu „Radimo ražnjiće od voća“ – izrada ražnjića u suradnji sa SSŠ i roditeljima
  • Veleučilište Velika Gorica i Hrvatske savez dijabetičkih udruga od 12 do 14 sati na prostoru oko Muzeja Turopolja mjerit će našim sugrađanima razine šećera u krvi, tlaka i masenog indeksa, provesti Nutricionističko savjetovalište za djecu i odrasle, održati zabavnu igraonica o važnosti prehrane te predstaviti Program prevencije bacanja hrane s edukativnim receptima.
  • KUD Čiče priprema radionicu izrade suvenira od slame

U nedjelju 15. listopada slijedi tradicionalni Nedjeljni turopoljski ručak. Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, turopoljsku svinju s ražnja, paprikaš…, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica... Tu je i Natjecanje u pripremi najbolje turopoljske kotlovine u kojem sudjeluje velik broj udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Turopolja. Čiji će se kotao najviše krčkati, čija će kotlovina biti najukusnija odabrat će stručni žiri. Svoju ponudu predstavit će i domaći slastičari, vinari, a bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira, obrtnika i OPG-ova može se provjeriti u sklopu 5. Gospodarskog sajma. Sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi... samo su dio ponude. Uz tradicionalnu izložbu jabuka, meda i drugih pčelarskih proizvoda u organizaciji Pčelarske udruge Turopolje sve posjetitelje očekuje i bogat kulturni - zabavni program, uz nastup TS Lajbeki, u kojem će uživati nekoliko tisuća Velikogoričana i gostiju iz cijele županije.

  • GASTRO PONUDA VELIKOGORIČKIH UGOSTITELJA (Chop Old House, BBQ HOT YARD, Cheese’n’Go, Memy, Nebula)
  • NATJECANJE U PRIPREMI TUROPOLJSKE KOTLOVINE (udruge i društva iz Hrvatske i Vojvodine) I PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA
  • GOSPODARSKI SAJAM I 11.VELIKOGORIČKI DANI MEDA
  • LOVAČKA DRUŠTVA (gulaš)
  • PONUDA UDRUGA (turopoljska svinja s ražnja, sarma, kiselo zelje s buncekom, krvavice, paprikaš, brudet…)
  • GOSTI iz Bilja, Neretve, Ukrajinska zajednica V. Gorice
  • DRUŠTVA ŽENA s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica,
  • SUDJELOVANJE HUMANITARNIH UDRUGA
  • PROGLAŠENJE POBJEDNIKA U PRIPREMI KOTLOVINE
  • GLAZBENI PROGRAM: TS Lajbeki

 

 

 

 

 

Close