Velika Gorica i Turopolje već 22. godinu u listopadu žive u znaku gastronomije i vrhunskih okusa turopoljskih jela te svih delicija koje pripremaju vrijedni ugostitelji iz velikogoričkog kraja u sklopu manifestacije Gastro Turopolja. Omiljena manifestacija brojnih Velikogoričana, ali i onih koji dolaze iz susjednih gradova i županija, ove godine broji svoje 22. izdanje u organizaciji TZ Velike Gorice i Udruženja obrtnika našega grada.
Od 6. do 15. listopada ne propustite kušati raznolike i najfinije turopoljske specijalitete za vrijeme trajanja Gastro tjedna u velikogoričkim restoranima – najukusnijeg tjedna u godini. Tako će odabrani velikogorički restorani otvoriti svoja vrata i ponuditi vam vrhunske specijalitete domaće i inozemne kuhinje, kao i slastice i fina vina po posebnim cijenama. Svatko od njih priprema ono po čemu su posebni i poznati: tradicionalna jela, morski specijaliteti, plate, burgeri, štrudle – na bogatom meniju svatko će moći pronaći nešto za sebe. Iznenadite svoje nepce novim okusima i postanite dio velikogoričke gastro priče.
Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu. U dvosatnoj radionici predstavit će jelo koji im je donijelo nevjerojatno 6. mjesto na KCBS BBQ natjecanju u Sloveniji. Riječ je o kralju svih komada mesa, neponovljivom i fantastičnom Brisketu, a uz njega, prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova. Na meniju radionice koja će biti u petak 13. listopada od 17 do 19 sati, naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja. Prijaviti se možete ovdje.
U tjednu uoči Dječjeg Gastra i Nedjeljnog turopoljskog ručka, u Centru za posjetitelje održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja koje smo pripremili u suradnji s Razvojnom agencijom GVG u sklopu Projekta CITIES2030. U petak 13.10. od 11 do 14 sati u dvorani Centra za posjetitelje, govorit ćemo o stjecanju oznake kvalitete PLAVI CEKER – od hrvatskog polja do zagrebačkog stola, čije izlagače možete posjetiti za GASTRO vikend te popričati o njihovim iskustvima s dobivenim certifikatom – govorit ćemo o Eko certificiranju, koracima i uputama kako do registracije, WOLT će nam prezentirati novi model distribucije, a povodom 2. Festivala ekološke poljoprivrede Zagrebačke, Prof. dr. sc. Albert Marinculić će govoriti o štetnosti pesticida te će nam se predstaviti Eko gospodarstvo ČEGEC sa svojim eko vinom. Tada će se održati i svečano otvorenje 2. Festivala ekološke poljoprivrede u organizaciji Zagrebačke županije i Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora Z-EKO. U sklopu festivala koji možete posjetiti 14. i 15.10. na prostoru oko Muzeja Turopolja moći ćete kupiti ekološki certificirane proizvode te degustirati raznovrsne ekološke proizvode.
Tijekom oba dana vikenda ne propustite obići i štandove medara koji će u sklopu 11.velikogoričkih dana meda ponuditi pčelinje proizvode vrhunske kvalitete te CRAFT CORNER s prvom turopoljskom craft pivom. Sve ovo samo je uvertira u nikad bogatiji gastro vikend i vrhunac 22. Gastro Turopolja kada vas na prostoru oko Muzeja Turopolja očekuje Dječji Gastro i Nedjeljni turopoljski ručak.
I ove godine najmlađi će moći uživati u programu Dječjeg Gastra koji stiže u subotu 14. listopada i donosi mnoštvo zabavnog programa za djecu i mlade:
U nedjelju 15. listopada slijedi tradicionalni Nedjeljni turopoljski ručak. Lovačka društva pripremat će gulaš, brojne udruge pripremat će brudet, sarmu, turopoljsku svinju s ražnja, paprikaš…, a za onaj slatki dio tu su društva žena s ponudom domaćih kolača, štrukli, štrudli, pita, gibanica... Tu je i Natjecanje u pripremi najbolje turopoljske kotlovine u kojem sudjeluje velik broj udruga i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijelog Turopolja. Čiji će se kotao najviše krčkati, čija će kotlovina biti najukusnija odabrat će stručni žiri. Svoju ponudu predstavit će i domaći slastičari, vinari, a bogata ponuda proizvoda i tradicijskih suvenira, obrtnika i OPG-ova može se provjeriti u sklopu 5. Gospodarskog sajma. Sirevi, proizvodi od buče i meda, likeri, prirodna kozmetika te rukotvorine, nakit, ukrasi... samo su dio ponude. Uz tradicionalnu izložbu jabuka, meda i drugih pčelarskih proizvoda u organizaciji Pčelarske udruge Turopolje sve posjetitelje očekuje i bogat kulturni - zabavni program, uz nastup TS Lajbeki, u kojem će uživati nekoliko tisuća Velikogoričana i gostiju iz cijele županije.