down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Posjetite Spomen park 153. brigade HV u Velikoj Buni

show
Posjetite Spomen park 153. brigade HV u Velikoj Buni
Znate li gdje možete pogledati zrakoplov MiG-21 ili tenk T-55? Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni, koji se proteže na 26 486 metara kvadratna, posebno je mjesto u kojem se možete upoznati s ratnim putem slavne velikogoričke brigade, kao i približiti se impozantnim vojnim eksponatima. Tenk, haubice, minobacači, tek su dio eksponata postavljenih u parku, a kojima su se u Domovinskom ratu služili i pripadnici velikogoričke brigade. MiG-21 je proizveden 1981. godine u bivšem SSSR-u, a u sastavu Hrvatske vojske bio je od 1993. do 2003. godine.
 
- Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu gdje joj je priređen veličanstven doček. Na ratnom putu naše brigade koji je trajao gotovo 4 godine, prošlo je 5818 pripadnika, a živote je za slobodu dalo 72. Htjeli smo da njihovo hrabro, herojsko djelovanje i dalje živi, a to je sada moguće jer imamo Spomen parku - istaknuo je Ivan Mišerić, počasni predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade-HV.
 
U blizini vojarne Satnik Josip Zidar nalazi se i Spomen dom s kartama, fotografijama i naoružanjem, a sve to možete obići srijedom od 14 do 18h, subotom od 10 do 18h te nedjeljom od 10 do 14 sati (ili po dogovoru za grupe građana ili udruga) kada će vas osobno dočekati branitelji iz 153. brigade.
 
Close