down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

'Oglede' - prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi u Velikoj Gorici

show
'Oglede' - prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi u Velikoj Gorici

'Oglede' - prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi u Velikoj Gorici, održat će se od 5. do 7. listopada 2023. na nekoliko atraktivnih punktova na Trgu kralja Tomislava, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika. Prvi je to velikogorički festival koji želi senzibilizirati publiku za suvremenu umjetnost, otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Zato se i sam naziv festivala poigrava s pučkim terminom „ići u oglede“; ići vidjeti je li djevojka spremna za udaju, bogata, vrijedna.

„Nazivom festivala doslovno i figurativno zovemo publiku da "ogledaju" Veliku Goricu, da vide čuju i dožive njenu povijest, kulturnu baštinu, zone i kvartove. Zovemo publiku na "Oglede", na promatranje, na procjenu, na revalorizaciju“, rekla je umjetnička voditeljica festivala Ana Katulić.

Tema prvog izdanje festivala je ZAMJENE. Tema je inspirirana prostorom u kojem se odvija prvo izdanje: to je stara gradska jezgra, nekad poznata kao Konjski trg, pa Trg Slobode (danas Trg kralja Tomislava). Svi ovi stari simboli i nazivi du u prilog tome da je Gorica nekad, pa i danas, gospodarsko središte, grad koji njeguje obrtništvo, gospodarstvo, koje privlači investitore.  Trgovina i razmjena dobara nekad i danas dobila je potpuno novo značenje, a vizura grada u tom djelu je izmijenjena. Prvom temom festivala traže se novi simboli kroz stare prostore. Tema, iako inspirirana gradom, izlazi izvan prostornih okvira, dajući izvođaču potpunu slobodu interpretacije i imaginacije.

Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava  8.  Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar. 

Festival je dio Dana Europske baštine 2023. Nositelj programa je Plartforma za izvedbene umjetnosti i Pučko otvoreno učilište (Galerija Galženica), uz partnere UO Štoos teatar, Studio 9, udrugu „Trećeprostor“ i zakladu „Zamah“. Festival financijski podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija u sklopu Programa i projekata u kulturi 2023.


 

 

Close