down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

show
Noć knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te “Dan hrvatske knjige” (22. travnja).

Super junak Knjigomir ovogodišnje je zaštitno lice manifestacije Noć knjige. Knjigomir obožava knjige i čitanje, a zajedno s vašim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa stvarat će šušur u Noći knjige! Manifestacija će se odvijati kroz niz programa u knjižnicama i knjižarama širom Hrvatske u utorak 23. travnja 2019., a što su za svoje sugrađane pripremili velikogorički knjižničari, pročitajte u nastavku.

Jutarnja književna matineja namijenjena je dječjem uzrastu. Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se radionica ilustriranja književnih likova pod vodstvom likovne umjetnice i ilustratorice Valentine Marek. Svi vaši omiljeni likovi iz bajki, slikovnica, priča, romana imaju priliku zaživjeti u obliku crteža, a kako će točno izgledati, prepušteno je isključivo dječjoj mašti.

Od 18.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle operira Doktorica Knjiško! Voditeljice proljetnih knjigoveških radionica u knjižnici, grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i dr.doc. Branka Lajić s Grafičkog fakulteta u Zagrebu, održat će dvije radionice – pokaznu radionicu liječenja starih knjiga, gdje će prisutni imati priliku vidjeti različite faze restauriranja starih knjiga, i radionicu izrade mini knjiga tijekom koje imate priliku ručno izraditi knjižicu koja može postati vaš tajni dnevnik!

Za sve one koje zanima proces nastanka knjigoveških proizvoda – lijepljenje knjižnog bloka, ručni uvez knjige, izrada korica i popratne ambalaže – u izlozima Knjižnice Galženica možete razgledati izložbu fotografija s netom završenih radionica knjigoveštva koje su se od veljače do travnja održavale u Središnjem odjelu za odrasle. Izložbu možete razgledati od Noći knjige do početka svibnja.

U 18.30 sati u Središnji odjel za odrasle ugošćuje Velikogoričanku Saru Malić u sklopu programa Čitanja bez korica. Ako još niste čuli za Saru, to je samo zato što zasad još uvijek nema ukoričenih tekstova, ali se kvalitetom svog pisanja uvijek izdvajala, o čemu svjedoči i osvojeno prvo mjesto za najbolji novinarski tekst na državnoj razini natjecanja Lidrano. Nadamo se da ćemo u razgovoru, uz čitanje Sarinih tekstova, saznati i ponešto o njezinim omiljenim književnim junacima.

Od 19.00 sati pozivamo sve koji vole razgovarati o knjigama da nam se pridruže na međugeneracijskoj čitateljskoj reviji „Očitaj mi bookvicu!“. Povedite nekoga tko vam je blizak i saznajte o čemu voli čitati, kome se u književnom svijetu divi i tko ga inspirira… Razgovor moderiraju književnica Jasminka Tihi-Stepanić i knjižničarka Ivana Grubačević.

Također, od 18.00 do 20.00 sati u prostoru knjižnice možete po jedinstvenoj cijeni od 5 kuna kupiti knjige iz knjižničnog otpisa.

Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici Gradske knjižnice Velika Gorica.

Close