down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Festival ruža

show
Festival ruža

Grad Velika Gorica danas se ubraja među najuređenije gradove kontinentalne Hrvatske, a zbog povijesnog nasljeđa i uređenosti gradskih površina Velika Gorica je dobila i brojne nagrade priznanja. Sve je to dalo poticaja Turističkoj zajednici grada Velike Gorice da od 2011. do 2013. godine u sklopu Međunarodnog proljetnog sajma održi ukupno tri Festivala ruže s bogatim prigodnim programom.

Posebno smo ponosni na to da od 2011. godine i naš grad ima svoju ružu Velika Gorica koju je uzgojio gospodin Josip Rogin i koja predstavlja prvu grmoliku ružu dobivenu u Hrvatskoj. Visina grma je oko 2 metra. Otporna je na bolesti, tako da je list uvijek zdrav i sjajno zelen. Boja cvijeta je tamnožuta, slična boji breskve, a sama ruža vuče porijeklo s Tibeta. Izuzetno je mnogocvjetna kroz cijelu sezonu, što je odlika kineskih ruža. Miris cvijeta je srednji, ovisno o vlažnosti zraka.

Turistička zajednica grada Velike Gorice 2014. godine organizirala je drugačiji koncept ove manifestacije koja se te godine održala kroz niz aktivnosti tijekom cijele vegetacijske godine:

  • Proljetna i jesenska sadnja ruža na ulazu u grad iz smjera Siska i kraj Tržnog centra, a određen broj sadnica ruže Velika Gorica podijeljen je našim sugrađanima.
  • Obilježen je Dan planeta Zemlje 22. travnja u suradnji s velikogoričkim vrtićima čija su djeca zasadila razno cvijeće.
  • Odabrane su najljepše fotografije ruža tijekom foto natječaja „Festival ruža u Velikoj Gorici“ koji je trajao od 3. do 26. lipnja s ciljem da potakne na fotografiranje i veću zapaženost ruža u Velikoj Gorici. Na natječaj je pristiglo preko stotinu radova  41 autora te je prosudbena komisija imala zadatak između njih odabrati tri najbolja rada. Treće mjesto osvojila je fotografija Darka Gereša, drugo mjesto osvojio je Robert Klarić, a najbolji rad uslikao je Andrej Čubra.

 

Velikogorički parkovi, zelene površine, cvjetne gredice i grmovi ruža oduševljavaju naše sugrađane i posjetitelje.  Sve do danas, oko 1000 sadnica ruže Velika Gorica podijeljeno je našim sugrađanima te posađeno na brojnim lokacijama u gradu. Ulaz u grad Veliku Goricu, i sa zagrebačke i sisačke strane, krase grmovi ove ruže kao i prekrasna košara puna cvijeća kod Veterniraske stanice blizu obilaznice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close