down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Donosimo ideje kako provesti odmor u velikogoričkom kraju

show
Donosimo ideje kako provesti odmor u velikogoričkom kraju

Odlučite li ovoga ljeta posjetiti Turopolje, jednu od najslikovitijih hrvatskih manjih regija, naići ćete na bogatstvo kulturno - povijesnih spomenika, narodne baštine te očuvanih prirodnih krajolika koji se skladno isprepliću. Kao srce Turopolja razvija se grad Velika Gorica, okružena stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama. 

Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Pogledajte i 2 biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno - povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja.

Karta 1

Karta 2

Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, uz potoke Curek i Kozara te seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko Kozjače. Duž staze nalaze se informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Doživjet ćete zeleno i toplo srce ovoga kraja gdje svatko može naći nešto za sebe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara. 

Izletište Ključić Brdo

Udaljeno samo desetak kilometara od Velike Gorice, a ipak dovoljno daleko da osjetite atmosferu seoskog života, prekrasne prirode i svježeg zraka,  izletište Ključić brdo (www.kljucic-brdo.hr) smješteno je na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica. Kompleks izletišta obuhvaća brojne brežuljke, pašnjake, šume, voćnjake, vinograde, kao i zoo park gdje možete pogledati uzgajališta divljih svinja, konja, muflona, srna, jelena, fazana, divljih patki i domaćih životinja. Za svakog, pa i najizbirljivijeg gosta, naći će se bogat izbor hrane iz domaće kulinarske ponude.

Izletište Odranski Ribič

Odranski Ribič nalazi se 10km od Velike Gorice, u stoljetnoj šumi turopoljskog hrasta i tik uz rijeku Odru do koje možete prošetati stazom koja se nalazi na prostranom posjedu iza restorana. Idealno  mjesto za odmor, rekreaciju, obiteljske ili poslovne izlete i ručkove, a za najmlađe tu se nalazi i bogato dječije igralište koje će im pružiti sate nesmetane zabave.

Etno kuća Novo Čiče

Etno kuća Novo Čiče nalazi se u neposrednoj blizini stare Pučke škole te učiteljskog doma koji su pod zaštitom Ministarstva kulture. Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini stara centralna prostorija s kuhinjom, spavaća soba i radna soba s tkalačkim stanovima, mašinama za šivanje, kolovratima. Tavanski prostor je namjenjan za izložbu pisanih materijala iz prošlosti, kao i za izložbu alata opreme i pribora. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, pribor i mnoštvo upotrebnih predmeta. 

Western ranch „Cowboy“

Ranch se nalazi na 10min od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Uz prekrasnu prirodu ranč nudi obilje gastronomskih užitaka, svako jelo pripremljeno je od kvalitetnih namirnica. Svaki recept pomno je osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora kako bi sva vaša čula uživala – kako u čarobnom pogledu na prirodu, konje i šumu tako i u zvukovima country glazbe.

Ranch Kurilovec

Ranch Kurilovec je predivan ranč za konje. Pronaći ćete ga samo nekoliko kilometara južno od centra Velike Gorice, u neposrednoj blizini glavne ceste Zagreb-Sisak, odnosno 20-ak kilometara od centra Zagreba. Ranch Kurilovec trenutno se proteže na 55.000m2. Ovdje ćete pronaći konje različitih boja, veličina i karaktera, a neki od njih dresirani su za školu jahanja u sklopu čega nude individualne sate jahanja, terensko jahanje te školice jahanja za djecu stariju od deset godina. 

Na ranču se nalaze i dvije grijane drvene kuće uređene za održavanje vjenčanja, momačkih i djevojačkih večeri te svih ostalih vrsta zabava i proslava. Za one malo aktivnije i željne team buildinga, u sklopu ranča su i dva terena za paintball, a imaju i klasične društvene igre poput biljara, pikada i stolnog nogometa.

Turopoljski grunt obitelji Dianežević

Tradicionalno turopoljsko obiteljsko gospodarstvo s prekrasnom okućnicom idealno za proslavu vaših rođendana, krstitki te ostale razne domjenke. Posjetiteljima se nudi smještaj i autohtona turopoljska jela. 

Nemojte zaboraviti pogledati i neke od naših najvažnijih znamenitosti: Arheloški park Andautonijadvorac LukavecMuzej TuropoljaVrata od krča ili neku od prekrasnih drvenih kapelica, kurija i čardaka.

Poželite li provesti nekoliko dana u našem kraju, osim velikog izbora hotelskog smještaja, apartmana i soba, provjerite i našu bogatu ponudu kuća za odmor uređenih u tradicionalnom i modernom stilu. Ako želite zaboraviti ubrzani ritam današnjeg načina života, kuće za odmor su pravo mjesto za Vas. Na nekoliko kilometara vožnje od Zagreba, Velike Gorice ili Zračne luke Zagreb, možete pronaći svoju oazu mira usred Turopolja. Ovakav tip smještajnog objekta pružit će vam sve što vam treba da se opustite i uživate kao da ste u vlastitom domu.

A kada ogladnite, nemate brige, u našemu kraju možete uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi. Stare, autohtone oblizeke možete naći u našim pivnicama, a delicije suvremene kuhinje u restoranima. Jedno od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, jesu i štrukli. Topli i mirisni duguljasti jastučići od mekanog tijesta sa slasnim punjenjem od sira, vrhnja i jaja. Slani, slatki, kuhani, zapečeni....a posebno preporučamo i one s dodatkom crnih tartufa, Tartufi u Turopolju su dostupni tijekom cijele godine i pronašli su put i do naših autohtonih jela te su postali tražena delicija zagrebačkog susjedstva koja osvaja i mirisom i okusom. Ovo šumsko blago iz naših turopoljskih šuma sigurno će kao i poznatiji istarski brat postati nadaleko čuven među gurmanima.

Vrijedni proizvođači su iz svojih voćnjaka i vinograda pripremili za vas vrhunske rakije, likere, gin i kvalitetna vina koji će ujedno biti i idealan suvenir za ponijeti kući kao uspomenu na vrijeme provedeno u Turopolju. Kao šećer na kraju spomenimo i našu malu tvornicu čokolade s najfinijim dražejema, pralinama, bombonjerama… Ako dođete u posjet našem gradu i okolici svakako vam predlažemo da posjetite čokoladnu oazu ChoCo slastice i prepustite se čistom hedonizmu.
 
 

Za više informacija nazovite 01 6221 666 ili pišite na tzvg@tzvg.hr.

Close