down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Danas su najavljeni 6. Dani cikloturizma u Velikoj Gorici

show
Danas su najavljeni 6. Dani cikloturizma u Velikoj Gorici

U Turističkoj zajednici grada Velike Gorice predstavljeni su 6. Dani cikloturizma koji će se održati od 9. do 11. travnja 2024. godine.

 

Riječ je o najvećoj konferenciji posvećenoj razvoju ove brzorastuće grane turističke industrije. Dani cikloturizma svake godine okupljaju sve najvažnije dionike njegovog razvoja, od predstavnika ministarstava, sustava turističkih zajednica, regionalnih i lokalnih samouprava, razvojnih i turističkih agencija pa sve do privatnih turističkih subjekata, klubova i poduzetnika u turizmu.

 

Dani cikloturizma pokrenuti su 2019. godine kako bi se omogućilo stvaranje platforme za razmjenu iskustava, ideja, znanja, dobre prakse; mjesta na kojem će se sudionici moći povezati, započinjati nove poslovne suradnje i gdje se stvaraju prava, održiva partnerstva i prijateljstva.

 

Dani cikloturizma se svake godine održavaju u drugoj destinaciji i to po načelu da se naizmjenično biraju “morske” i “kontinentalne” destinacije. Nakon Metkovića (2019.), Ludbrega (2020.), Podgore (2021.), Rastoka (2022.) i Sinja (2023,) u 2024. će domaćin Dana cikloturizma biti Velika Gorica.

 

Velika Gorica nije slučajno odabrana za domaćinstvo ovogodišnjeg izdanja Dana cikloturizma. Konferencija se, naime, održava pod sloganom “Urban Mobility, Green Adventures”. Najveći grad Zagrebačke županije dio je šireg urbanog prostora glavnog grada Hrvatske, ali je istovremeno i neposredno povezan sa zelenim i očuvanim prostorom svoje neposredne okolice. Takav „hibridni“položaj u kojem se urbana mobilnost isprepliće s prirodnim okruženjem otvara priliku da se na vrlo opipljiv način istraže oba aspekta biciklizma: kao oblika prijevoza i sredstva za rekreaciju i užitak.

 

Uz to, 6. Dani cikloturizma tematski će se otvoriti i drugim outdoor aktivnostima koje imaju značajan udio na tržištu izletničkog turizma koje u Hrvatskoj ubrzano raste, posebice u kontinentalnim destinacijama.

 

 

 

 

 

Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom, izvrsnim prometnim položajem, raznolikom konfiguracijom terena, prirodnim ljepotama i znamenitostima predstavlja idealno područje za razvoj cikloturizma.

 

Kvalitetna i razvijena biciklistička infrastruktura na području Velike Gorice prepoznata je i u

Operativnom planu razvoja cikloturizma Zagrebačke Županije koji je 2017. godine izradio Institut za turizam. Ukupno Velika Gorica ima 51.4 km biciklističkih staza, a u pripremi je i nekoliko novih projekata izgradnje biciklističke infrastrukture.

 

Potpuna povezanost Velike Gorice i Zagreba biciklističkom infrastrukturom koja omogućuje sigurno biciklističko prometovanje između Velike Gorice i Zagreba predstavlja potencijal za najaktivniju biciklističku rutu između dva grada na području Republike Hrvatske.

 

-Izuzetno mi je drago što je upravo Velika Gorica domaćin Dana cikloturizma 2024. Mislim da je Velika Gorica upravo najbolje mjesto za održavanje jedne ovakve manifestacije. Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom, izvrsnim prometnim položajem, raznolikom konfiguracijom terena, prirodnim ljepotama i znamenitostima predstavlja idealno područje za razvoj cikloturizma. Kao Grad posvećujemo veliku pozornosti razvoju biciklističke infrastrukture, kako kroz konkretnih biciklističkih projekata, tako i kroz redovna izgradnju i rekonstrukciju prometnica na području gradarekao je gradonačelnika Krešimir Ačkar.

 

-Velika Gorica ima razvijenu biciklističku infrastrukturu na području samog grada, kao i cestovne i šumske biciklističke rute na području Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica.

Osim prema Zagrebu, veliki potencijal pružaju i biciklističke rute prema Sisku, Pisarovini i Pokupskom. Jedan smo od gradova s najvećim brojem biciklijada. Turistička zajednica grada Velike Gorice zato priprema cjelovit projekt razvoja i promocije cikloturizma na području Velike Gorice i Turopolja. Kao što je naglasio i gradonačelnik Ačkar želimo biti vodeća cikloturistička zona u Republici Hrvatskoj. -  izjavila je direktorica Turističke zajednica grada Velike Gorice Maja Toth Bušljeta

 

 

 

-Cikloturizam je mnogo više od zanimljivog dodatka turističkoj ponudi. On je zajedno s drugim, komplementarnim oblicima aktivnog turizma, generator turističkog rasta u takozvanim nerazvijenim destinacijama odnosno produženja sezone i diversifikacije proizvoda u „razvijenim“ odredištima.

 

Posljednjih nekoliko godina pokazalo je kako je outdoor turizam mnogo otporniji na nepredvidive globalne okolnosti što ga čini važnim faktorom stabilnosti u destinacijama koje su do sada uglavnom bile koncentrirane na tradicionalne oblike turizma. Hrvatska i to svi njezini dijelovi, ima idealne uvjete za razvoj raznih oblika outdoor turizma, a ova konferencija, projekti koje je ona iznjedrila i dugotrajna partnerstva koja se na njoj stvaraju, dokaz su da je naša turistička industrija počela obraćati na to značajniju pažnju izjavio je Karlo Kučan, pokretač Dana cikloturizma.

 

 

 

 

 

 

Close