down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Buševski čardak zaštićeno kulturno dobro

show
Buševski čardak zaštićeno kulturno dobro

Čardak u Buševcu, smješten na Trgu seljačke sloge, dobio je status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Stručno povjerenstvo za utvrđivanja svojstva kulturnog dobra odluku je donjelo na osnovu predane dokumentacije "Etno zadruge Buševec" u rujnu ove godine.

"Okućnica je formirana preseljenim objektima s obližnjih lokacija, a ima za cilj očuvanje tradicijske baštine kraja i predstavljanje ambijent u kojem je živjela višečlana obitelj zadruga. Parcele i zgrade se koriste za održavanje radionica i svečanih manifestacija temeljenim na narodnim običajima. Okućnica se visoko valorizira jer se na njoj nalazi jedan od posljednjih drvenih čardak u Buševcu. Koristit će se za rad OSS-a Buševec u svrhu kulturno-umjetničke djelatnosti te prezentacije pokretne i nepokretne te nematerijalne kulturne baštine ovog kraja" stoji, među ostalim, u obrazloženju Ministarstva kulture.

Inače, sam čardak datira iz 19. stoljeća i građen je masivnim planjkima koje su na uglu spojene tesarskim vezom, U unutrašnjosti je sagrađen tradicijski štednjak i opremljen je tradicijskim inventarom. Čardak je dislociran na prostor u blizinu škole prije nekoliko godina i već je u nekoliko navrata poslužio i kao filmski set. Posljednje filmsko ostvarenje snimano u ambijentu starog čardaka je film "Žganci" redateljice Romane Rožić i produkciji Slavica filma.

 

Kompletno rješenje Ministarstva kulture kao i Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Close