down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

Andautonija - "Rimski Zagreb"

show
Andautonija - "Rimski Zagreb"

Tridesetih godina 1 st. prije Krista započelo je rimsko osvajanje Panonije, a bogatstvo rimskih arheoloških lokaliteta u cijeloj Hrvatskoj neprocjenjivo je blago, koje čeka da ga otkriju i dožive znatiželjnici.

Jedno takvo nalazište je i nekadašnji rimski grad Andautonia, koju stručnjaci zovu “Rimski Zagreb”, a udaljena je svega 12 km od današnjeg grada.

Od samog početka (1. do 4. st. poslije Krista) Andautonia je kao savska luka i mjesto na istaknutim cestovnim prometinicama imala veliku stratešku važnost. Iskopavanja su na prostoru Ščitarjeva započela su 1969. g., a od 1994. g., ovdje je otvoren Arheološki park, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Danas na lokalitetu posjetitelji mogu razgledati dijelove rimskog grada: rimsku ulicu, gradsko kupalište i dvije zgrade, a pruža im se i uvid u rimsku nekropolu koja se na ovoj lokaciji nalazila u 1. st. Na lokalitetu je pronađeno i mnogo predmeta za svakodnevnu upotrebu, a materijal se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu i u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici.

Nakon obilaska nalazišta sa stručnim arheologom, imat ćete priliku pogledati rad "Rimljanina" - lončara  i okušati se u izradi keramike, i/ili sudjleovati u rimskim igrama.

Slijedi ručak na lokalitetu, "rimska" kuhinja. Povratak.

Informacije:

  • trajanje 4  sata
  • u slučaju lošeg vremena moguće je da će dijelovi programa biti organizirani u zatvorenom/natkrivenom prostoru
  • program je moguće organizirati u razdoblju od 1.svibnja do 1. studenog
  • min. 15 osoba / bez radionica min 6 osoba
  • onačnu ponudu (trajanje programa, uključene usluge) i cijene izrađujemo na upit
Close