down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus down angle-up star poligone info tree building-o heart-o diamond address angle-down menu search times list-ul play picture-o book-open rating fax door plane-o phone clock-o wallet link envelope-o users music star-o info-circle plus angle-right angle-left map-marker print share-alt facebook twitter google-plus

19. GASTRO TUROPOLJA Glasna završnica uz craft, humanitarke i domaće proizvode

show
19. GASTRO TUROPOLJA Glasna završnica uz craft, humanitarke i domaće proizvode

Najdugovječnija gastronomska manifestacija, 19. Gastro Turopolja, kulminirala je za vikend u velikogoričkom Parku Franje Lučića, gdje nije nedostajalo ni dobre glazbe, hrane, pića, ponude suvenira i domaćih proizvoda, radionica ili aktivnosti za djecu. 

Usprkos izazovima koje je donijela 2020. godina Gastro je ostala manifestacija kojom su zadovoljni i organizatori i posjetitelji. Restorani su u svojim ambijentima predstavili bogatstvo kulinarske ponude, a u Parku, na otvorenom, održani su kulturni, zabavni i ekološki sadržaj za velike i male Goričane i njihove goste.

Vrhunski specijaliteti u restoranima

Iako je ove godine, zbog epidemiološke situacije, izostao tradicionalni nedjeljni ručak na otvorenom Gastro tjedan održan po velikogoričkim ugostiteljskim objektima i restoranima sve je to nadoknadio. Građani su po jedinstvenim cijenama mogli uživati u vrhunskim jelima, specijalitetima, finim vinima i desertima koje je za njih pripremalo devet ugostiteljskih objekata.

Craft iz višekratne plastike, Stampedo i Retrodukcija

Craft pivo točilo se na otvorenom u petak i subotu na 4. Velikogoričkom festivalu crafta koji su posjetili pivari od Zagreba, Siska do Zaboka, Čakovca ili Varaždina, a za dobru atmosferu, pjesmu i ples pobrinuli su se uvijek odlični Stampedo i Retrodukcija koji su zagrijali plesače u hladnim jesenskim noćima.

Program u Parku planiran je i za nedjelju, ali zbog najave pogoršanja vremena, organizatori su već u petak donijeli odluku o skraćenju manifestacije na dva dana. Ovogodišnji je festival imao ekološku notu, pa ste tako pivo mogli kupiti u plastičnim čašama „Jura“ koje će, vjerujemo, potrajati i još dugo godina. U sklopu eko kutka održane su radionice kompostiranja, izrade prirodne kozmetike, a djeca su naučila o važnosti reciklaže uz predstavu „Uzbuna u Plastičnom carstvu“. 

Humanitarci prikupili više od 15 tisuća kuna

U sklopu Gastra, a u organizaciji Udruženja obrtnika Velike Gorice, održan je 2. Gospodarski sajam, koji je okupio 26 izlagača. Domaći proizvodi, suveniri, nakit, med, sir, cvijeće, voće ili povrće, dekorativna ili preparativna kozmetika, ulja, slatkiši, pića- sve se to našlo na bogato ukrašenim štandovima domaćih proizvođača.

Održane su i dvije humanitarke. VG Legacy prodavao je hot dog sarmice i slatke kolače kako bi opremili vozilo goričke Hitne pomoći, za što su prikupili malo više od osam tisuća kuna. Buvljakuše su ponudile slatki stol pun kolača i torti, a sav prihod od 7700 kuna donacija otišli su u pomoć pri liječenju Josipa Filipovića iz Petrovine.

 „Vjerujemo da je svatko na ovogodišnjem Gastru pronašao nešto za sebe. Ako smo ovo preživjeli i nismo se ugasili- vjerujem da ćemo 20. Gastro Turopolja učiniti još bogatijim. Želimo pokazati da je Velika Gorica iskoristila svoj turistički potencijal te da nudi konkretne proizvode koji privlače brojne posjetitelje u naš grad tijekom cijele godine“, zaključila je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

 

Foto: Katarina Drvodelić i VG Danas

Foto Gastro tjedan: Mario Žilec

 

 

Close